Strona główna

Tort czekoladowy

Torcik czekoladowy

Składniki na spód:

100 g ciastek digestive

40 g masła, roztopionego

1 łyżka kakao

 

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g serka mascarpone, schłodzonego

3/4 szklanki cukru pudru

300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)

300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych

 

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać wiśnie, wymieszać.

 

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

 

Przed podaniem oprószyć kakao.