Strona główna

Sałatka po grecku

Sałatka po grecku

Składniki:


4 łyżki oliwy extra vergine
-1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
- 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
-1 średnia czerwona cebula
- listki z pęczka bazylii
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
-200 g sera feta
-sól morska
-opcjonalnie: opieczone na chrupiąco (w tosterze, piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym) grzanki z kawałka bagietki lub bułeczki - grzanki można włożyć do sałatki lub podać oddzielnie, w zależności od przeznaczenia sałatki i innych składników posiłku.

Sposób przygotowania:

  • Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.
  • Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
  • Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.
  • Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.

Jajeczne pomidory

Polecam!

Ryba po prowansalsku

uuuuu!!!!!!!!!!!!!