Strona główna

Koktajl z mango




Koktajl z mango

mleczko kokosowe& limonka

 

Składniki:

- dojrzałe mango,

- sok z limonki,

- 1/2 szklanki soku jabłkowego,

- 200 ml mleka kokosowego.

 


Przygotowanie:

Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do kielicha blendera stojącego. Dodać sok z limonki, sok jabłkowy i mleko kokosowe (puszkę z mlekiem przed otworzeniem wstrząsnąć celem wymieszania zawartości). Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładki napój.

 

Czekoladowe gruszki

Gruszki zapiekane z musem czekoladowym

1 duża puszka gruszek w syropie
80 g ciemnego cukru muscovado lub demerara
80 g mąki
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
1 laska wanilii

Gruszki osączamy z syropu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Robimy mus: mieszamy cukier, mąkę, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii. Mus powinien być dość gęsty. Zalewamy nim gruszki, pieczemy w 180°C ok. 20 minut. Podajemy gorące, z lodami lub bitą śmietaną.

Szarlotka

Składniki:
(na formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23 cm)

Ciasto:
350 g mąki
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

Zimne masło siekamy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wodę dodajemy stopniowo - być może wystarczą tylko 2 łyżki. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Nadzienie:
800 g jabłek (najlepiej szara reneta)
125 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2,5 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
50 g masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
1 łyżka cukru

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy je z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Pierwszy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy kilka centymetrów większej niż forma. Przekładamy go do natłuszczonej masłem formy, wylepiając ciastem dno i brzegi. Na ciasto nakładamy farsz. Na wierzchu układamy pokrojone na cienkie plastry 50 g masła.
Farsz przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, również rozwałkowanym na kształt koła, tym razem o średnicy takiej jak forma. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy ze sobą. Wszystkie skrawki ciasta zostawiamy - przydadzą się do dekoracji.

Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem. Z pozostałych skrawków ciasta robimy dekoracje i przyklejamy je do ciasta za pomocą wody. Smarujemy ciasto z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. Kroimy po ostudzeniu.

Ciasto:

125g miękkiego masła

90g cukru

1 jajo

250g mąki pszennej

szczypta soli

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/apple-pie-czyli-niewyobrazalnie-jablkowa-szarlotka-po-amerykansku/#sthash.Kaon2bFM.dpuf

Ciasto:

125g miękkiego masła

90g cukru

1 jajo

250g mąki pszennej

szczypta soli

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/apple-pie-czyli-niewyobrazalnie-jablkowa-szarlotka-po-amerykansku/#sthash.Kaon2bFM.dpuf

Ciasto:

125g miękkiego masła

90g cukru

1 jajo

250g mąki pszennej

szczypta soli

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/apple-pie-czyli-niewyobrazalnie-jablkowa-szarlotka-po-amerykansku/#sthash.Kaon2bFM.dpuf

Ciasto:

125g miękkiego masła

90g cukru

1 jajo

250g mąki pszennej

szczypta soli

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/apple-pie-czyli-niewyobrazalnie-jablkowa-szarlotka-po-amerykansku/#sthash.Kaon2bFM.dpuf

Ciasto:

125g miękkiego masła

90g cukru

1 jajo

250g mąki pszennej

szczypta soli

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/apple-pie-czyli-niewyobrazalnie-jablkowa-szarlotka-po-amerykansku/#sthash.Kaon2bFM.dpuf

Tort czekoladowy

Torcik czekoladowy

Składniki na spód:

100 g ciastek digestive

40 g masła, roztopionego

1 łyżka kakao

 

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g serka mascarpone, schłodzonego

3/4 szklanki cukru pudru

300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)

300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych

 

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać wiśnie, wymieszać.

 

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

 

Przed podaniem oprószyć kakao.

Tarta z owocami

Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!